Παγκόσμιοι Αγώνες Τέχνης
Παγκόσμιοι Αγώνες Τέχνης

ΓΕ►Εξοστρακισμός

exostrakismos

ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ

Ένα από τα βασικά ζητούμενα σε μια δημοκρατική πολιτεία, είναι κι ο αποκλεισμός, της δυνατότητας των βουλευτών, να μετατρέπουν την πολιτική από δημόσιο λειτούργημα, σε ισόβια επαγγελματική τους αποκατάσταση, ή ακόμα χειρότερα, σε μιαν ευκαιρία ποικίλης διαφθοράς και διαπλοκής, κατά την όποια περίοδο της παρουσία τους στην Βουλή.

Πρέπει δηλαδή κατά κάποιον τρόπο, πέραν της επιλογής του βουλευτή απ’ το εκλογικό σώμα μέσω των εκλογών, για να υπηρετήσει την πολιτεία και το εθνικό συμφέρον, να θεσμοθετηθεί και μία πολλή συγκεκριμένη διαδικασία, με την οποία το εκλογικό σώμα, θα μπορεί να ελέγχει αποτελεσματικά και κατά παρόμοιο τρόπο, το σύνολο των πεπραγμένων του κατά την βουλευτική του θητεία, μέχρι και την οριστική του έξοδο από την Βουλή!

Πάνω στην βασική αυτή σκέψη, το Κοινωνικό Κίνημα ΓΕΩΝΙΑ, προτείνει τον θεσμό του εξοστρακισμού. Έναν θεσμό, που λειτουργούσε εξάλλου και κατά την γέννηση της δημοκρατίας, ο οποίος φυσικά, θα πρέπει να προσαρμοστεί αναλόγως, στα σημερινά κοινωνικά και πολιτικά δεδομένα!

Στο πλαίσιο αυτό κι ως θεμέλια βάση, στην σχετική συζήτηση που σήμερα ξεκινάει, η ΓΕΩΝΙΑ προτείνει τον εξής σχεδιασμό:

Κάθε φορά, όποτε και για οποιονδήποτε λόγο, προκηρύσσονται εκλογικές διαδικασίες, που στήνονται κάλπες δηλαδή, για να εκφράσει την βούλησή του το εκλογικό σώμα, είτε σ’ εθνικό επίπεδο μ’ εθνικές, δημοτικές εκλογές και δημοψηφίσματα, είτε και σ’ ευρωπαϊκό με τις ευρωεκλογές, είτε και σε κάθε άλλη περίπτωση, την ίδια ακριβώς στιγμή, παράλληλα, να στήνεται κι η δεύτερη κάλπη του εξοστρακισμού.

Ψηφίζοντας δηλαδή ο πολίτης στην μία κάλπη για το βασικό ζητούμενο των εκλογών, αμέσως μετά, να προσέρχεται υποχρεωτικώς πάντα, να ψηφίσει και στην κάλπη του εξοστρακισμού.

Για τον εξοστρακισμό όμως, θα χρησιμοποιείται πάντοτε ένα και μόνο ενιαίο ψηφοδέλτιο, με το σύνολο των βουλευτών εκείνη την συγκεκριμένη στιγμή, με αλφαβητική κατάταξη και ανά κοινοβουλευτική ομάδα, στο οποίο ο σταυρός δεν θα εκφράζει πλέον θετική, αλλά αρνητική στάση του πολίτη, εις βάρος του βουλευτή που θα ψηφίζει.

Σ’ αυτό δε το ψηφοδέλτιο, ο κάθε πολίτης θα μπορεί να επιλέξει όποιον κι όσους βουλευτές κρίνει ακατάλληλους για την Βουλή και το βουλευτικό αξίωμα, χωρίς κανέναν απολύτως αριθμητικό περιορισμό, ενώ στην αρχή του ψηφοδελτίου, θα υπάρχει κι η βασική επιλογή, “ΕΠΙΛΟΓΗ ΟΛΩΝ”.

Επιπλέον γι’ αυτήν ειδικά την κάλπη, θα χορηγείται μονάχα αυτό το ενιαίο ψηφοδέλτιο κι η έκφραση του πολίτη, με την γνωστή μας επιλογή του λευκού, θα επιτυγχάνεται απλά, με την μη επιλογή εξοστρακισμού, οποιουδήποτε βουλευτή!

Κεφαλαιώδους αξίας μάλιστα αυτής της διαδικασίας, θα είναι η προφανής κριτική του κάθε πολίτη, όχι μόνο για τους βουλευτές του κόμματός του, αλλά και για τους βουλευτές των άλλων κομμάτων, για το σύνολό τους δηλαδή! Έτσι θ’ απεμπλακεί η δημοκρατία μας από τα κάκιστα στερεότυπα της οικογενειοκρατίας των κομμάτων, των αθλίων καραγκιόζηδων, λαϊκιστών και κομματαρχών τους, μα και της παραδοσιακής οικογενειακής ψήφου των πολιτών, της ελεγχομένης ψηφοθηρίας από την παραπληροφόρηση, ή την μισθωμένη, διαφημιστική προβολή του κάθε βουλευτή στα ΜΜΕ και πάρα πολλές τέτοιες, ανάλογες, φαιδρές, σχετικές και νοσηρές, αντιδημοκρατικές περιπτώσεις!

Κι όπως είναι εύλογο, με μια τέτοια θεσμοθέτηση του εξοστρακισμού, θα περάσουμε και σε μια δημοκρατική περίοδο, υπεύθυνης κυβερνητικής παρουσίας, μα και πραγματικά, υπεύθυνης αντιπολίτευσης!!! … … …

Με την καταμέτρηση των αρνητικών ψήφων κάθε βουλευτή, ως εξοστρακισμένος θα θεωρείται εκείνος, του οποίου οι αρνητικοί ψήφοι του εξοστρακισμού, θα υπερβαίνουν έστω και για μία και μόνη ψήφο, του συνόλου των ψήφων που έλαβε, κατά την εκλογή του στο βουλευτικό του αξίωμα. Ισοψηφία εννοείται, πως δεν θα σημαίνει εξοστρακισμός …

Εννοείται φυσικά, πως εκλογές με λίστες, δεν θα ξαναγίνουν ποτέ μετά την θεσμοθέτηση του εξοστρακισμού, ενώ ακόμη κι οι αρχηγοί των κομμάτων, πρώην πρωθυπουργοί και κάτι τέτοιες παρόμοιες αντιδημοκρατικές εξαιρέσεις, που καταλαμβάνουν βουλευτική έδρα … τιμητικά … και χωρίς συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία, θα καταργηθούν άμεσα, μαχαίρι κι ο καθένας που θα επιθυμεί βουλευτική έδρα, χωρίς καμία απολύτως εξαίρεση, θα κατέρχεται όπως κι όλοι οι υπόλοιποι, υποψήφιος στην μία και μόνη εκλογική του περιφέρεια!!! … Και θα χάνει εννοείται την είσοδό του στην Βουλή, έστω κι αν είναι αρχηγός του κόμματός του, εάν κι εφόσον, δεν συγκεντρώσει τον απαραίτητο αριθμό ψήφων!!! …

Κάθε εξοστρακισμένος βουλευτής, την επομένη της ανακοινώσεως των επισήμων εκλογικών αποτελεσμάτων, θα παραδίδει αμέσως την βουλευτική του έδρα στον επόμενο δικαιούχο του κόμματός του και στην εκλογική του περιφέρεια, ενώ με της εξαντλήσεως αυτών, στα άλλα κόμματα της εκλογικής του περιφέρειας, αρχής γενομένης απ’ το πρώτο, με της εξαντλήσεως κι αυτού στο δεύτερο κοκ.

Ενώ θα χάνει το δικαίωμα για την συμμετοχή του, στην επομένη τακτική εκλογική διαδικασία των εθνικών εκλογών και φυσικά, από κάθε άλλης εν τω μεταξύ, ενδεχομένης πρόωρης προσφυγής στις κάλπες! Και σ’ αυτή την περίπτωση, όλα τα οικονομικά, ασφαλιστικά, συνταξιοδοτικά κλπ του δικαιώματα, που απορρέουν κάθε στιγμή απ’ την βουλευτική ιδιότητα, από την ημέρα της παραδόσεως της βουλευτικής του έδρας, θα περιορίζονται αυστηρώς και μόνο στο 25% των προβλεπομένων.

Σε περίπτωση όμως και δεύτερου εξοστρακισμού του ιδίου βουλευτή, τότε αυτός θα χάνει αυτομάτως όλα του, μα όλα του τα δικαιώματα και σαν να μην είχε εκλεγεί ποτέ του βουλευτής!!! … Ενώ θα χάνει ισοβίως και το δικαίωμά του, για νέα βουλευτική υποψηφιότητα!!! …

Δεν θα χάνεται όμως κανένα απ’ αυτά του τα δικαιώματα, εάν ο βουλευτής παραιτηθεί από μόνος του, χωρίς αυτό δηλαδή να οφείλεται σε εξοστρακισμό του, ή σε κάποια άλλη πειθαρχική, διοικητική, ή άλλη νομική συνέπεια, έναν τουλάχιστον ολόκληρο, πλήρη ημερολογιακά χρόνο, πριν την προκήρυξη των όποιων πρόωρων, ή τακτικών εθνικών εκλογών.

Περισσότερες λεπτομέρειες και τεχνικές προβλέψεις, μπορούν να προστεθούν φυσικά, ανά πάσα στιγμή από δω και πέρα, αρχής γενομένης της σχετικής συζητήσεως κι ο καθένας πολίτης, μπορεί να συμβάλλει προς αυτή την κατεύθυνση, με όποιον τρόπο νομίζει καλύτερο!

Η συζήτηση πάντως ξεκινάει σήμερα και με πολιτική πρωτοβουλία της ΓΕΩΝΙΑΣ, στην οποία καλείται να λάβει μέρος και κάθε άλλος, πολιτικός και κοινωνικός φορέας, που ενδιαφέρεται για την δημοκρατία και το γενικό καλό της χώρας μας, της Ελλάδας μας κι όχι μόνο!!! …

Για την ΓΕΩΝΙΑ
ΑΝΤΩΝΙΟΣ Μαρτίνης